Jak čas pádí

Jak čas pádí

pondělí 7. září 2015

O jelenech a gazelách - aneb strasti začínajících vztahů

Přátelé,
A jsme zase u vztahů. Návštěva Prahy mi přihrála zajímavé téma, které tu s vámi musím probrat. Protože spousta kvalitních a jinak fantastických lidí se mi jeví být lehoulince zmatená, když dojde na odhad chování potenciálního protějšku a očekávání dalšího vývoje událostí. A tomu se musí předcházet. Když už nás to nenaučili ve školách. No uznejte - a kdo už méně povolaný by vám měl poskytovat zrcadlo než jedna naivní a vaší situaci na hony vzdálená srnka...?

Zvířecí paralely jsou na tomto blogu jako doma. Čili se usaďte (nebo se uvelebte, jak uznáte) a hned jdeme na to! A bude to trilogie (protože už jsem dlouho nepsala a grafománie mě opět dostihla). Vy ale už stejně žízníte po mých rozborech, čili si tentokrát na tu délku ani nebudete stěžovat.


Tákže. 
Podle jedné důmyslné teorie se muži dělí na jeleny a medvědy. Podle mě ještě na oslíky a pavouky, ale to můžeme skoro nechat stranou, protože tito buď zatím do vztahů skoro nevstupují a nebo se z nich okamžitě diskvalifikují.

Ženy se dělí na gazely a slonice, k čemuž se dostaneme v průběhu. Existují také zhruba další dvě/tři zoufalé kategorie žen, vyskytnou se nám ojediněle v textu na dokreslení, ale jelikož mezi čtenářkami tohoto blogu jsou samé jedinečné ženy, nemusíme se vůbec zdržovat jejich vymezováním a vrhneme se na rozbor mužských. Aby si nikdo nestěžoval, mužští čtenáři jsou zde samozřejmě také jedineční, jinak by se na tomto blogu vůbec nevyskytovali, že? (Tak jsme si nás zařadili, a můžeme se vrhnout na věc...)

Co dělá jelena jelenem?
Jelen kráčí středem a ledabyle si kontroluje revír. 
A čeří vody.
Samozřejmě přitahuje pozornost a moc dobře to ví (když tvrdí, že to neregistruje - nevěřit!)

Zatímco.
Medvěd sedí, baští med (nebo pije pivo), kouká na fotbal (nic proti pivu a fotbalu, ale čeho je moc...) a nekontroluje nic.

V zásadě bychom tím mohli skončit, protože následky jsou evidentní, ale to bych nebyla já, že?

Přátelé, nepleťte si medvěda s oslíkem. Méďa může být velmi laskavý, ohleduplný i bodrý chlapík. Má potenciál nadprůměrného partnera i táty. Ve skrze bývá ovšem pasivní - věci neřídí, nýbrž "se mu" dějí a on si na ně postupně zvykne. V zásadě má jednu vynikající vlastnost, a to, že nikomu záměrně neubližuje. I když to s sebou nese hrozbu, že se zapíše jako takovej ten "hodnej..." Občas to navíc s tou ležérností trochu přežene a pak je z toho zimní spánek. Na to je potřeba myslet, když jde o nějakou zajímavou ženu, aby si ji pro samý fotbal (nebo sekání trávy na chatě) nenechal ujít...

Oslík je mimo. Je to ňouma. Než se vzpamatuje a eventuálně zachytí nějaké signály, dáma usíná nudou.
S ňoumou neztrácíme čas.
Všechno mu hrozně trvá.
Než začne přiměřeně formulovat. Než zjistí, že vůbec nastala nějaká situace (které by jelen už dávno využil...).
Občas pochybuju, že si je vůbec vědom, že se baví se ŽENOU.
Tím pádem ten rozhovor nebere s lehkostí jako hru, ale spíš jako podávání zásilky na poště nebo vyřizování na domovní schůzi. Představujete si to nasazení...?
Obávám se, že v oslíkovi vyvolá větší zájem, když kolem projede čistí vůz než když prochází gazela v letních šatech.
Dámy, rychle pryč.

A pavouk, dámy, je mimo na ntou.
Víte, jak se pozná pavouk v mhd? Když vstoupíte s dobrou náladou, rozhlédnete se po lidech a usmějete se, on ani nehne brvou, nasadí výraz suchar a po zbytek stanic dělá, že vás neviděl...! Zoufalý případ. K pavoukovi se hodí pouze mouchy, praktičtější je ale nechat ho o hladu a neřešit ho. Zpět k perspektivním postavám.

Co potřebuje jelen, aby se cítil dobře?
Záliby. A ženy. Jelen je nesmírně zajímavá postava, která se zabývá spoustou netradičních věcí.
Jeho velkou devízou je, že i když působí nenuceně, zná gramatiku a nedělá hrubky v psaném projevu. Někdy zná dokonce zpaměti celé literární skvosty. Zvláště ty, o nichž ostatní netuší ani podle názvu...

Zájem okolí ho podněcuje, ale... Žádná husička, která se na něj hned přilepí, mu nestačí. Jelena spolehlivě dráždí a provokuje, když si z něj žena nesedne okamžitě na zadek (protože to jinak udělají skoro všechny), ale zase to dámy nesmíte dělat s opovržením. Odpálkovat ho nebo snad dokonce komandovat?! Ne, ne, tříkrát ne. Ona by to taky byla věčná škoda, protože být ve společnosti jelena stojí za to (no dobře, celkem to ujde) a ženská jemnost v něm probouzí skutečné ochranitelské pudy. Nenechá vás na holičkách (a mnohdy ani u holiče...).

Obdobně si volí mužské protivníky. Jelen hledá konkurenci, se kterou stojí za to se utkat. Nemá zapotřebí srážet zoufalce, kteří ničím speciálním nevynikají. Když pominu důmyslné lekce, které jelen občas vystřihne hovadům, která zapomněla na slušné vychování. Ale parťáka by nezesměšnil (nebo jen v mezích toho, jak si parťák utahuje z něj). A to pak stojí za to být tou dámou opodál. Jelen je rychlý, má vyřídilku a ve slepé uličce vždycky dokáže schodit sám sebe. To je nedocenitelná záležitost a měla by se vyučovat ve školách (v reálu k ní ovšem dojde až tehdy, když muž překoná nějaké překážky a sám něco ve světě dokáže). Nicméně přehled se ve školách nabrat dá (víc si ho ale jeleni obstarají samostudiem, protože dobu školní docházky obvykle využili na ptákoviny a posléze rozvíjení svého sociálního umu se ženami). 

Milé dámy, ať chceme nebo ne (a my vnitřně chceme, řekla bych) - od toho, aby oslňovali svým přehledem, jsou tu prostě muži. Jdou jim báječně hlášky z filmů, historické milníky a jakékoliv strukturované systémy, v nichž se od sebe jednotlivé položky liší jen nepatrnými rozdíly (jako například názvy modelů družic, hodnoty frček, složení sportovních klubů a podobné pseudo informace, patřící do mužských paralelních světů, které se nás žen převážně vůbec netýkají a můžeme bez nich v klidu spát). Za mně říkám, díky za to. Dovedete si představit tu náročnost, kdyby po nás (které se rády postaráme, abychom byly dobře naladěné publikum, eventuelě zajistily něco k zakousnutí) muži chtěli, abychom jim konkurovali v přehledu? Nic mě neděsí víc. Jsem fakt ráda, že si nemusím ty kvanta informací dostudovávat a pak se pokoušet držet krok s muži (kteří se jim věnovali ty roky, kdy jsem já vstřebávala příběhy okolních rodů a zenově se ukotvovala, abych mohla podpořit na cestě další generaci). Připouštím, že můj postoj je krajně genderově nekorektní, ale trvám na něm. Jsem vztahový konzervativec a respektování daných rozdílů přináší podle mě minimálně obnovení celosvětového řádu (viz můj předchozí objev o ženách a mužích).

A čím nás jelen ještě baví?
Tak jednak. Je potřeba si nahlas říct, co ženám sluší. Žádné železné koule. Prostě ne. Ty sluší mužům. :-) Ale oni je nechodí zvedat, aby se předvedli před ženami (žádné hejno fanynek tam totiž nečeká), ale aby se vzájemně poměřili (respektive něco dokázali). I když vám budou tvrdit, že si tam chodí rovnat páteř (mimochodem, zbytečná záležitost, protože páteř mají bez výjimky na svém místě a nevyhnutelně esovitě zakřivenou), my víme své. Jak byste si jinak vysvětlili, že zdraví a rovnováha je pozvolna přestane bavit, jakmile se dotrénují k nejvyšší zátěži? Překonávají si prostě své osobní laťky. To je úplně v pohodě, ale nesvádět jinam. Ovšem nikoliv tak ženy.

Ženám sluší tanec.
Břišní tanec taky, ale ten ženy srovnatelně provozují, aby se integrovaly ve svém těle a vykrystalizovaly v ženském přijímajícím kolektivu. Né pro muže. Mnohem víc jim tudíž sluší tanec párový.
Čímž mám na mysli jakékoliv vlnění s kusem chlapa, který má fyzičku, rytmus a nebojí se, že si někdo všimne, že umí tancovat. To celé je nesmírně osvěžující, když se to porovná s tou tragédií, s níž měla většina z nás čest mezi 15 a 17 rokem. Aj jaj, narážím na fenomén tanečních. Můj názor na ně možná již znáte, kdo ne, rozebereme si v extra článku. 

Zkrátka, jelen nemá strach se předvést. Co neutáhne na techniku, to přežene ve výrazu - a užívá si hudby (i toho divadýlka). A je grand. Tady mají méďové malinké mínus, když si nevěří, protože (jak si vysvětlíme v díle 3/3) hodně žen by se rádo koncentrovalo kolem hudby nebo tance a převis poptávky po tanečních partnerech by solidně zvýšil šance na seznámení i rytmicky průměrnému medvědovi. 

To se pojí s další jelenovou schopností (kterou by také méďa mohl okoukat a potrénovat). Víte, proč je jelen tak oblíbený? Protože dokáže vyvolat v ženě pocit, že druhá taková se na světě nevyskytuje. Že ona je teď právě středem vesmíru. Je královna. Dokáže se prostě včas stáhnout, aby z něj nebylo jen trapné EGO. A nechá ji zářit. Taky chválí (nebo ji aspoň se zalíbením pozoruje)... Protože ví, že ač on je zábavný, tanec sluší ženám.

Přátelé, je naprosto nepodstatné (!!!), že jelen kolem sebe shromažďuje kupu královen. Všechny jsou spokojené. Pokud jsou tedy v kontaktu s realitou a vědí, že nejsou jediné...
Ženám to v takovém případě kolikrát vůbec nevadí. Dokud si jelena nevezmou za muže a nedojdou k závěru, že teď by již pomalu MOHLY být jediné. Nebudou. Je potřeba se s tím smířit. Ale není to zase tak bolestivé, protože ten pocit výjimečnosti dokáže jelen zasít do duše ženy na velmi dlouho. A sebevědomá žena se pak snáz vyrovná s faktem, že má jelen tak nějak rád prostě celé ženské plemeno.

Jelen se obvykle "napořád" uchýlí k ženě slonici. Která je z podstaty měkká, hezky oblá, laskavá a moudrá. Nic mu nevyčítá. Po všem tom promenování před ženskýma ho obejme ušima a nechá ho spokojeně vyspat. Velmi moudrá!!

Ženám slonicím hrozí jediné nebezpečí. Respektive spíše jelenům. A to jsou zajíčci. Zajíček má potenciál stát se jelenem, ale zatím se s ním nemůže měřit. Jenže, učí se... Na to pozor! Jako první se učí tu péči o ženy. A jsou chvíle, kdy slonice potřebuje trochu víc péče než kolik jí dává jelen... A zajíček je takovej malej, dá se snadno přehlídnout. Chápete...?

Čili. Co z toho plyne za ponaučení? Méďové, zamyslete se, jestli pro tu svou krásku nevylézt trochu z brlohu a nevyvinout (stačí dočasně) nějakou aktivitu. Někam jí vzít a nesedět si na peněžence... Chopte se iniciativy, není nic smutnějšího než žena, kterou necháte čekat... V období říje neusínat zimním spánkem, hrozí metamorfóza do oslíka.

Jeleni, jen tak dál, ale jestli si své slonice opravdu cenníte, možná by stálo za to uvážit malinko omezení vašich unikátních aktivit a taky se trochu zamyslet, co by ráda ona. Možná je už na čase udělat další krok. Stárnoucí jelen bude sice stále šarmantní, ale když nebudou geny pokračovat, noví jeleni nám na jabloních nevyrostou... A to by byla pro lidstvo věčná škoda. Nemluvě o tom, že bacha na zajíčky...

V druhém díle si prostudujeme gazely.
To be continued...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přátelé, děkuji za vaši návštěvu i za vlídné komentáře. Je mi potěšením, sdílet s vámi svůj svět. Š.