Jak čas pádí

Jak čas pádí

pátek 13. března 2015

O dělení lidí (a dualitě)

Přátelé,

V návaznosti na předchozí článek Pro a proti budeme dnes (chvíli) dělit lidi.

Toto je naprosto nezbytné, když chcete dát kupříkladu dohromady vyvážený tým, který nebude jen sedět a plkat, ale také prakticky něco udělá.

A nebo, když se zamýšlíte nad tím, jaké jsou vaše reálné možnosti při dosahování vašich (tedy, mých) nereálných představ (jsou malé).

Čili.
Existují tzv. "nahazovači" (též iniciátoři nebo kreativci), kteří mají schopnost sršet nápady. Obvykle se už pak neradi zabývají tím, jak by se ty nápady daly prakticky realizovat. Myslím, že jednu takovou osobu znám... Od toho jsou tu tedy tzv. "rozvíječi" a "dotahovači". Ti by zase sami na nic nepřišli, ale když už to leží na stole, dokáží zařídit, aby nápad neskončil v šuplíku.

Mezi ně je vnořená dvojice "kritik" (neboli "bourač") a "obhájce". Ti jsou nepostradatelní, aby bylo možné odhalit všechna úskalí nápadu, ale také ho inzerovat a upozornit na jeho benefity (to jsou například všichni marketingoví poradci, kteří vědí, na jakou lidskou potřebu navázat vlastnost výrobku, aby zákazníci sami došli k tomu, že ho nutně potřebují).

Do praktické podoby ho rozpracovávají "detailisté" (po částech) a "celkaři". Není třeba rozpitvávat, že?
Detailisté jsou zároveň často "vysavače" (odhalují drobné chyby a smetí před tím, než jde realizace nápadu "do světa"), zatímco celkaři bývají spíš "fukary" (ti do uhlazené formy vnášejí trochu zábavné neuspořádanosti, aby nebyla strojově dokonalá, ale byla celkově "lidská").

Máme "vodotrysky" (to jsou ti, co neustále přinášejí nové trendy) a "houby" (které dokáží nasávat inspiraci od ostatních).

A pak jsou ještě "žvanilové" (kteří vám nejprve vše vysvětlí) a "empirici" (kteří vám to rovnou předvedou).

Zásadními jsou "lovci dobra" (o těch bude extra příspěvek, jelikož dokáží vyzdvihnout to nej v člověku a rozvinout jeho potenciál) a také "stěžovatelé" (kteří nutí systém, aby se zlepšoval tím, že mu stále předhazují chyby).

A nakonec, když se všechny skupiny pohádají (protože jich už je moc), jsou tu "stmelovači" a "rozdělovači" (kteří je zase pošlou "po své práci").
To poslední jsem momentálně já, i když jinak žiju jako úplný opak.

Dost bylo tedy dělení, nějak se mi vytratil účel tohoto příspěvku (ale však já ho zase časem najdu...:-)

Jóó, už vím.
Chtěla jsem tímto poutavým (a dlouhým) výčtem sdělit, že jedni bez druhých se neobejdou a byli by jako kytka bez vody.
Tudíž, že bychom si měli cenit i těch (na první pohled) negativních postav, protože vyvažují (a vlastně zviditelňují) ty pozitivní.

Až tedy zase narazíte v životě na blbce, poděkujte mu (to ho určitě zaskočí ;-), protože bez blbců by nebyli ti moudřejší poznat.

Díky (a snad se vás to teď nedotkne ;-)
Š.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Přátelé, děkuji za vaši návštěvu i za vlídné komentáře. Je mi potěšením, sdílet s vámi svůj svět. Š.