Jak čas pádí

Jak čas pádí

pátek 6. března 2015

Pěnový den

Přátelé,

dnes pojednáme o aktivitách, které děti obzvláště milují.

Obvykle jsou to ty, ze kterých můžete vyletět z kůže, když je děti realizují, zatímco se pět minut nekoukáte...
Osvědčilo se mi předejít katastrofám (a silvestrovským historkám) tím, že jim tyto kratochvíle čas od času řízeně sama předložím.

O které se tedy jedná (a které jsou u nás ve zvláštní oblibě)?


1) pěnový den 
- napustím vodu do umyvadla, převlíknu děti do "krátkých rukávů", pujčím jim mýdlo a (pokud jsou dost velké, abych to snesla s nervama) zmizím z dohledu. V našem případě - 20 minut času pro sebe a to se počítá :-) Když už to s nervama dále nesnesu, vstoupím, chvíli se účastním jejich nadšení a pak rozdám hadry a nechám je vytřít. 
Tento bod je důležitý, jakkoliv je jejich snaha o vytření z praktického hlediska úplně marná. Ale učí se, že nepořádek se udělat může, ale maminka není jediná, koho úklid tak velkolepě baví. Kdybych to vytírala já, postrádalo by to výchovný smysl a příště bych byla akorát dožraná, že nadělaly zase nepořádek. Ale copak se můžete hněvat na dvouleté batole, když ochotně a intenzivně smýčí podlahu v koupelně? :-)

2) lyžování v bytě 
- možná máte doma také výplň z nějakého balíku se zbožím, takové ty natříhané proužky papíru, respektive výsledek skartování. Osvěčilo se mi krabici plnou takového "sněhu" našim kreativcům poskytnout, zavřít se s ní a nimi do chodby (nebo jiné místnosti, kde je na zemi jakákoliv "klouzavá" podlaha - lamino, lino, dřevo, zkrátka né koberce) a nechat je připravit sjezdovku a pak v kvantech papírových proužků "lyžovat" v mých pantoflích. Opět 20 minut (i déle) k dobru. 
Úklid probíhá tak, že rozdám košťata (máme pro tyto účely opravdu pořízená dětská košťata, se kterými obvykle posléze zametám já a děti zápolí s mým velkým). 

3) loužový den
- déšť a slejvák u nás kvitujeme s povděkem a sledujeme, kdy přestane pršet, abychom se v nejbližší době mohli vypravit na "výlov louží". Oblíct děti do nepromokavých kombinéz, vysokých holínek (pro moraváky: gumáčků) a šup pátrat, kolik louží najdeme na naší oblíbené okružní procházce. V těchto okamžicích si člověk uvědomí, že hraní se může obejít téměř beze slov (což oceníte zvláště, když máte doma takovou Sýkorku ukecanou jako my).
Výhoda "moderovaného zablácení" spočívá v tom, že naše děti následně respektují pravidlo, že "bez holínek se do louží nevstupuje".

4) stříhání
- doufám, že mě za to nikdo nebude kamenovat, ale nemáme doma žádné dětské kulaté nůžky. Naše děti jsou od malička v kontaktu s normálními ostrými nůžkami, akorát VŽDY pod dozorem. Mají k dispozici staré noviny, ale také odstřižky látek, čímž jsou naše domácí textílie (naštěstí záclony nemáme vůbec) celkem v bezpečí. A děti mají vždy svou "fázi" stříhání zajištěnou. Stříhají podle předkreslených čar, stejně jako na "volné téma". Roztříhaný kartón, nalepený na papír se třeba báječně hodí jako 3D struktura k překreslování křídami.

5) překážková dráha
- Vložte 3 skládací matrace libovolně mezi ostatní nábytek, spolu s dalšími prvky (nejčastěji gymnastický balón mezi dvě křesla, doplnit "skluzavkou" z přebalovacího pultu, různé stoličky a schůdky k přelézání a podlézání) a máte proměnlivou dráhu, kterou mohou děti doma zdolávat. Samozřejmě pod mým DOHLEDEM a s adekvátní pomocí.
Energie, která by jinak vedla ke zbytečnému kňourání a "otravování" se tím snadno vybije. Na tom je zřetelně vidět, že děti opravdu pocházejí z opic. Lze to dobře pozorovat zejména na dětských hřištích, kde skupinky puberťáků často okupují různé vysoké prolézačky, lana a houpačky... :-D

6) fixy
- děti je milují, ale upřímně, nejsou to pastelky a nelze je nechat dětem v ruce a zároveň se dívat jinam. Nicméně, existuje geniální varianta, tzv. Omyvatelné fixy.
Díky nim můžu tedy dětem s klidem Angličana dovolit, aby si "namalovaly nehty", "hennové" tetování a nemusím to pak nikomu další týden vysvětlovat.

Jaké aktivity se osvědčily u vás?
Díky,
Š.

2 komentáře:

  1. Lyžování v bytě je super nápad to by se těm mým taky líbilo, pěnové dny míváme taky hlavně když je potřeba stejně vytřít podlahu a nezapomínat na plastelínu s tou si taky vyhrajou docela dobře sami hlavně když je jí hodně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já si na plastelínu zatím netroufám. Samotné dceři na kuchyňský stůl dejme tomu, ale jinak se děsím, že bude zalepené úplně všechno. Jakou máte konkrétně odzkoušenou? Díky, Š.

      Vymazat

Přátelé, děkuji za vaši návštěvu i za vlídné komentáře. Je mi potěšením, sdílet s vámi svůj svět. Š.